Betonvloer storten op zand: leefvloer
Wilt u de vloer van uw oude woning vervangen, dan is de kans groot dat er een kruipruimte met houten vloerconstructie aanwezig is. Wilt u deze houten constructievloer vervangen voor een betonvloer? Dat kan en het is nog eens vrij eenvoudig. Goed om te weten: we storten nooit een betonvloer direct op zand. Er komt altijd isolatie en- of folie tussen.
1. Zandbed
Na het verwijderen van de houten constructievloer komt u op het zandbed terecht. Vervolgens is de volgende stap het bepalen van de juiste vloerhoogte. Om een betonvloer te storten op zand moet er minimaal 25 centimeter hoogte beschikbaar zijn. Om de juiste hoogte te krijgen kan het zijn dat u het zandbed verder moet afgraven of juist moet opvullen met extra zand. Tot slot is het belangrijk om het zandbed vlak te leggen en goed aan te trillen voor een stevig, stabiel zandbed.
2. Isolatie
Als u uw vloer gaat vervangen raden we aan om ook naar de isolatiemogelijkheden te kijken. Uw betonvloer isoleren kan met verschillende soorten isolatie, zoals: XPS, EPS en PIR- isolatie. Het isoleren van uw vloer verhoogt niet alleen het wooncomfort, het zorgt ook voor een lagere energierekening, beter energielabel én een meerwaarde voor uw woning.
Bij oudere woningen kunt u ook subsidie krijgen op isolatie van 13 centimeter dik. Het is daarbij wel belangrijk dat u goed kijkt aan welke voorwaarden of type u moet voldoen.
3. Betonvloer storten op zand: constructievloer én leefvloer inéén
Wanneer u een betonvloer als leefvloer wilt realiseren, is het niet nodig om eerst een constructievloer te storten. In dit geval storten wij de constructievloer én leefvloer inéén. Het verschil zit in de dikte én een extra wapeningsnet.
Een gevlinderde betonvloer op een constructievloer maken we minimaal 7, en als het kan, 9 centimeter dik. Als we een constructievloer en leefvloer inéén storten, wordt de betonvloer minimaal 12 centimeter dik.
4. Dubbele wapening: onder- en bovenwapening
Om de vloer constructief sterk genoeg te maken plaatsen we een extra wapeningsnet. Dat noemen we ‘dubbele wapening’. Eén wapeningsnet leggen we op afstandhouders op de isolatie. Tussen de isolatie en deze afstandhouders leggen we folie. Op het 1e wapeningsnet binden we vervolgens de vloerverwarming en tot slot komt daarop, op afstandhouders, het tweede wapeningsnet oftewel: de bovenwapening.
5. Vloerverwarming
De vloerverwarming leggen we dus tussen de twee wapeningsnetten in. Omdat we het wapeningsnet op afstandhouders leggen, komt de vloerverwarming hoger in de betonvloer te liggen. Een betonvloer warmt snel op én houdt lang warmte vast.
Offerte opvragen voor het storten van een betonvloer op zand?
Is dit voor u de ideale manier om een betonvloer op zand te laten storten en wilt u dat graag door ons laten realiseren? Wij nemen graag zoveel mogelijk voor u uit handen. Daarom realiseren wij de isolatie, onder- en bovenwapening, vloerverwarming én de betonvloer. Dat betekent dat u alleen het verwijderen van de huidige vloer en het aanbrengen van een goed zandbed zelf moet doen.
Wilt u weten wat het storten van een betonvloer op zand kost? Vul ons offerteformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.
Offerte opvragen
Betonvloer storten op zand: terras of oprit
Als u een terras of oprit van beton wilt, is het belangrijk om goed naar de ondergrond te kijken. De eerste stelregel is bijna altijd: ‘als uw woning is onderheid, dan moet het terras ook onderheid worden’. Onderheien is vaak nodig bij zachte grond zoals veengrond. Bij zand of klei is het vaak niet nodig, maar een stevig en stabiel zandbed onder afschot is wel belangrijk. Nog beter is het om onder het zandbed een puinbed aan te brengen voor nog betere stabiliteit.
1. Zandbed
Onder een betonnen terras of oprit is een zandbed van minimaal 10 centimeter nodig. Houdt u rekening met het afschot als u het zandbed op hoogte brengt? Het afschot is 1,5 centimeter per strekkende meter.
2. Bekisting stellen
Als het zandbed op de juiste hoogte en onder afschot ligt kan de bekisting gesteld worden. U kunt ervoor kiezen om dit door ons uit te laten voeren of door uzelf of derden. Hoe hoog de bekisting moet zijn, hangt af van de dikte van het terras of de oprit. Een terras storten we minimaal 15 centimeter dik en een oprit minimaal 20 centimeter.
3. Folie, stenen en wapening
Na het stellen van de bekisting leggen we folie, stenen en wapening. Het folie plaatsen we zodat het beton niet direct op het zand komt en de stenen leggen we zodat de wapening hoger in de vloer komt, wat het terras of de oprit sterker maakt. Voor een terras gebruiken we standaard een enkel wapeningsnet, maar voor een oprit gebruiken we dubbele wapening.
4. Betonvloer storten op zand: terras of oprit
Een terras of oprit van beton wordt dus minimaal 15 of 20 centimeter dik. Wanneer u met deze dikte rekent, houd dan ook rekening met het genoemde afschot van 1,5 centimeter per strekkende meter. Op het laagste punt moet de dikte ook nog haalbaar zijn.
Terrassen en opritten kunnen we niet altijd storten en vlinderen. Dat komt door de weersinvloeden. Tijdens het vallen van de bladeren en de kans op vorst storten we helemaal geen buitenvloeren. Terrassen en opritten realiseren we in de periode mei tot en met augustus. Maar als het in die periode regent kunnen we helaas ook niet aan de slag. We nemen dan op tijd contact met u op om samen een ander moment in te plannen.
Offerte opvragen voor het storten van een terras of oprit op zand?
Is een terras of oprit van beton precies wat u wilt in uw tuin? We begrijpen dat u dan ook benieuwd bent naar het kostenplaatje. Vul ons offerteformulier in, dan nemen we snel contact met u op.
Offerte opvragen