Het toepassen van beton isolatie
We passen isolatie toe om onnodig warmteverlies te voorkomen. Als een gevlinderde betonvloer niet geïsoleerd wordt, gaat er veel warmte en energie verloren. De warmte vloeit dan weg onder uw woonbeton vloer, terwijl de warmte juist naar boven toe moet uit stralen. Zeker bij woonbeton is dit erg belangrijk. Zonder isolatie zal uw woonbeton vloer kouder aanvoelen.
Beton isolatie in combinatie met vloerverwarming
Met isolatie én vloerverwarming creëert u de meest ideale situatie in uw woning qua warmte. Een gevlinderde woonbeton vloer is een goede geleider voor warmte. Na het aanbrengen van de beton isolatie stijgt deze warmte dus nog beter op. Hierdoor komt deze warmte terecht in de woonbeton vloer. Dit zorgt voor een constante en aangename temperatuur.
De vloerverwarming wordt tegenwoordig vaak als hoofdverwarming gebruikt. Hierbij is het wel belangrijk dat de warmte afgifte in uw woning goed berekend wordt.
Toepasbaarheid van beton isolatie
Om er achter te komen welk type en welke hoeveelheid isolatie u toe moet passen, dient u de isolatiewaarde te berekenen. De isolatiewaarde, ook wel de rc- waarde genoemd, is de warmteweerstand van, in dit geval, de vloerconstructie. Vervolgens zal uw aannemer, bouwbegeleider of constructeur de rc- waarde berekenen.
Welke materialen zijn toepasbaar als beton isolatie?
De twee meest voorkomende materialen welke toegepast worden als isolatie zijn EPS isolatieplaten en XPS isolatieplaten. Een andere naam hiervoor is tempex isolatieplaten.
EPS isolatieplaten worden over het algemeen het meest toegepast. Dit komt door de goede prijs/kwaliteit verhouding. XPS isolatieplaten zijn in verhouding duurder dan EPS platen, maar bieden ook een nog hogere isolatiewaarde. Door de hoge drukvastheid zijn EPS en XPS platen goed beloopbaar en zijn ze zeer geschikt als vloerisolatie voor de gevlinderde betonvloeren.
Wilt u weten welke vloerisolatie u het beste kunt gebruiken? Lees dan: Welke vloerisolatie gebruik je bij een gevlinderde betonvloer?
Vloeropbouw bij een vloer met isolatie
Als wij uw gevlinderde woonbeton vloer op isolatie aanbrengen, wordt de vloer minstens 9 centimeter dik. Hierdoor verminderen wij de kans op scheurvorming zo veel mogelijk. De opbouw van een betonvloer waarbij we beton isolatie is als volgt:
- Zandbed, hierbij wordt de betonvloer 12 centimeter dik. Of constructievloer, hierbij wordt de betonvloer 9 centimeter dik;
- Leidingwerk zoals waterleidingen, elektra en afvoerleidingen;
- (Eventueel) dichtsmeren van in gefreesd leidingwerk;
- Beton isolatie;
- Folie aanbrengen op de isolatie. Bij voorkeur een reflectiefolie;
- Vloerverwarming;
- Wapeningsnetten;
- Betonnen vloer.
Voordelen door het toepassen van beton isolatie
-
- Door het toepassen van beton isolatie is een van de grootste voordelen een (grote) besparing op je energie rekening;
- Een vloer die beter op temperatuur blijft;
- Recyclebaar;
- Een goede afsluiting om tocht te voorkomen;
- Subsidies beschikbaar via de overheid;
- Minder vocht in uw woning;
- Minder stofvorming in uw woning;
- De woning blijft in de zomer juist langer koel;
- Hoge isolatiewaarde;
- Geschikt voor hoge belasting.
Voor meer informatie over isolatie in combinatie met een gevlinderde betonvloer raden wij het u aan om contact met ons op te nemen! Wij informeren u graag.