Denk jij over een gevlinderde betonvloer in huis? En wil je deze vloer heel graag ook doorleggen in de badkamer om zo overal dezelfde vloer te maken? Begrijpelijk! Het geeft een ruimtelijk effect, is eenvoudig in onderhoud en het is natuurlijk een prachtige vloer! Gelukkig kun je de gevlinderde betonvloer ook doorleggen in de badkamer. Maar er zijn wel wat aandachtspunten. In deze blog vertellen we je graag meer hierover.
De dichtheid van de betonvloer in de badkamer
Na het storten en vlinderen is de betonvloer ongeveer 80% vuil- en vloeistofafstotend. In de hele woning raden wij aan om de betonvloer te impregneren, maar in de badkamer moet de betonvloer geïmpregneerd worden. Door het impregneren van de betonvloer verhoog je de dichtheid en is de betonvloer makkelijker te onderhouden.
Douchedrain in de betonvloer
Als je ervoor kiest om de betonvloer door te leggen in de badkamer, betekent dit natuurlijk dat de douchedrain in de betonvloer komt. Daarom zijn er een aantal aandachtspunten rondom de douchedrain. Zo moet het een douchedrain zonder flens zijn. Daarnaast moet het een douchedrain zijn met onder-uitloop in plaats van een zij-uitloop. Dit is belangrijk omdat je met een zij-uitloop een verhoogde kans hebt op scheurvorming, door onvoldoende dekking.
Tussen wand en douchedrain is minimaal 10 centimeter betonvloer vereist om een mooie afwerking mogelijk te maken. Je kunt ook kiezen voor een muurdrain. Een muurdrain komt strak tegen de wand, dan komt er helemaal geen beton tussen. Dat klinkt logisch toch?
Het afschot van de betonvloer in de badkamer
Om te zorgen voor een goede afwatering in het douchegedeelte is afschot een onmisbaar onderdeel. Het afschot van de betonvloer in het douchegedeelte van de badkamer is 1,5 centimeter per strekkende meter. Om de betonvloer in de badkamer vlak te maken en de betonvloer in het douchegedeelte onder afschot is een afscheiding van groot belang. Vaak staat er een wand als afscheiding, maar als dat niet het geval is dan moet er een profiel of hoeklijn gesteld worden.
De aansluiting tussen de betonvloer en de wand
Een van de belangrijkste punten is de waterdichtheid tussen betonvloer en wand in de badkamer. Om te zorgen voor waterdichte aansluiting moet je eerst de betonvloer aanbrengen en vervolgens de wandbekleding zoals beton ciré of tegels.
Hoe krijg je deze aansluiting waterdicht? Bij het maken van een betonvloer stellen we foamband langs de wanden zodat de betonvloer kan uitzetten en krimpen. Hieronder volgt het stappenplan voor waterdichte aansluiting:
- Snijd de randisolatie verdiept weg;
- Breng zo’n 2 centimeter onder de vloeroppervlakte de eerste kitnaad aan. Gebruik bijvoorbeeld een Shellkit voor nog meer zekerheid. Shellkit zet namelijk uit op het moment dat er toch vocht bij komt;
- Plaats de wandbekleding op de muur;
- Breng de tweede kitnaad aan, aan de oppervlakte tussen de betonvloer en de wand.
Het kitten doe je ná na impregneren van de betonvloer. Wij raden een transparant-grijze kit zodat de kitnaad het minst opvalt.
Lees ook: 6x inspiratie: betonlook badkamer
Onderhoud betonvloer in de badkamer
Een betonvloer in de badkamer is eenvoudig in onderhoud, maar heeft wel zeker onderhoud nodig. Regelmatig stofzuigen en minimaal één keer per week dweilen is erg belangrijk. Het reinigen van de betonvloer doe je het beste met beton reinigingsmiddel en het beschermen en onderhouden met impregneermiddel.
Wil jij een betonvloer in de badkamer?
Wil jij een betonvloer realiseren? Neem contact met op om een afspraak in te plannen in onze showroom. Wil je liever vooraf meer informatie ontvangen? Vul dan ons offerteformulier in. Zien we je snel?