Heb jij plannen voor een gevlinderde betonvloer in je woning? En wil jij weten hoe het zit met de opbouw van een betonvloer in huis? Wij vertellen je er graag meer over in dit blogartikel. We leggen je stap voor stap uit wat de opbouw van een betonvloer is en waar je op moet letten. Wil je liever persoonlijk advies zodat je al je vragen kunt stellen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!
Contact opnemen
Stap 1: vloerverwarming leggen
Het is belangrijk dat er op de constructievloer eerst reflectiefolie ligt. Als de installateur de vloerverwarming legt wordt de reflectiefolie ook bijna altijd door de installateur gelegd. Als wij de vloerverwarming leggen, dan doen wij dit natuurlijk. Op de reflectiefolie komt een bindnet waarop we de vloerverwarming vastbinden. Wij raden vloerverwarming bij een betonvloer altijd aan. Zonder vloerverwarming is een betonvloer echt een koude vloer. Een betonvloer met vloerverwarming is, als je het ons vraagt, een perfecte combinatie. Waarom? Dat lees je in ons blogartikel: ‘Betonvloer met vloerverwarming: de perfecte combi‘
Het kan zijn dat er nog helemaal geen constructievloer ligt en we een constructie- en leefvloer in één maken. Dan is de opbouw hier iets anders. Dan is de opbouw: stabiel zandbed, isolatie met daarop folie. Op isolatie hoeft niet per se reflectiefolie. Goede bouwfolie is dan voldoende.
Stap 2: wapening leggen
Als de vloerverwarming ligt, kunnen we verder met de wapening. Wapening noemen we ook wel betongaas of staalnetten. Wapening zorgt ervoor dat de betonvloer constructief sterker is en verkleint de kans op scheuren. Deze wapeningsnetten leggen we op de vloerverwarming. De opbouw van een betonvloer is tot nu toe als volgt:
- Reflectiefolie
- Bindnetten
- Vloerverwarming
- Wapeningsnetten
Stap 3: betonvloer storten
Na de voorbereidingen van stap 1 en 2 zijn we klaar om de betonvloer te storten. Tussen het leggen van de wapening en het storten van de betonvloer houden we één dag ruimte. Dit doen we voor eventuele onvoorziene zaken. Bijvoorbeeld voor als er iets is met de vloerverwarming of gewoon voor de allerlaatste voorbereidingen.
Daarna kan het storten beginnen. We zijn rond 07.00 uur op locatie en storten met behulp van een betonpomp het beton op de vloerverwarming en wapening. De minimale dikte voor een betonvloer is 7 centimeter. Deze 7 centimeter meten we vanaf de reflectiefolie. De wapening en vloerverwarming zitten bij deze 7 centimeter in. Na het storten laten we de betonvloer deels uitharden voordat we de betonvloer vlinderen.
Wil jij weten welke dikte ideaal is in jouw situatie? Je leest het in ons blogartikel: ‘Welke dikte betonvloer?‘
Stap 4: betonvloer vlinderen
Als het beton deels is uitgehard starten we met het vlinderen van de betonvloer. Vlinderen doen we met vlindermachines. De vlindermachine maakt ronddraaiende bewegingen over de vloer. Hoeken en randen bewerken we met de hand. Door een betonvloer te vlinderen ontstaan de kleurschakeringen én een gladde afwerking. Kleurschakeringen noemen wel ook wel vlammen of tekeningen.
Stap 5: betonvloer op kleur brengen
De kleurpigmenten om de juiste kleur betonvloer te maken strooien we ook in tijdens het vlinderen. We strooien zeer fijne deeltjes pigment van hard gesteente in combinatie met graniet in, in de toplaag. Door het vlinderen verwerken we deze kleur in de toplaag van de betonvloer. Hierdoor hardt de kleur met de betonvloer mee uit en vervaagt de kleur ook niet later.
Stap 6: impregneren
Na het vlinderen van de vloer is het droogproces erg belangrijk. Na ongeveer 4 tot 6 weken is de vloer droog genoeg om deze te impregneren. Dit is de laatste stap in de opbouw van de betonvloer. De droogtijd is natuurlijk afhankelijk van hoe lang de stucloper op de vloer ligt, wat de temperatuur en het vochtpercentage in de ruimte is.
Als eerste schuren we de betonvloer licht op. Zo gaan de ‘poriën’ van de betonvloer een beetje openstaan. Dit zorgt ervoor dat het impregneermiddel goed intrekt. Het impregneermiddel gaat een reactie aan met beton en kristalliseert. Het impregneren is het verzadigen van de betonvloer. Alle openstaande poriën vullen we op. Zo voorkom je dat er vuil achter blijft in de vloer.
Dikte opbouw betonvloer
Om een betonvloer te maken is een minimale dikte nodig van 7 centimeter. Daarover hebben we hierboven al een korte toelichting gegeven. Kun jij deze dikte niet kwijt? Bijvoorbeeld omdat er al een zandcement dekvloer aanwezig is? Gelukkig is er een alternatief. Betonlook vloeren. Wil je hier meer over weten? Download onze brochure voor meer informatie en inspiratie.
Download de brochure
Bezoek onze showroom
In onze showroom te Opheusden vertellen we je graag alles meer over beton- en betonlook vloeren. Natuurlijk kun je ook eerst een prijsindicatie opvragen dan weet je waar je budget-technisch aan toe bent.
Afspraak maken in de showroom Prijsindicatie berekenen